Hieronder vind je een beschrijving van de bezienswaardigheden die Klaas in St. Petersburg bezocht heeft.
– Novgorod
– Church of the Savior on spilled Blood
– St. Isaacs kathedraal
– Hermitage/Winterpaleis
– Smolny kathedraal
– Yusopov park
– Peterhof
– Tsarskoe Selo

Novgorod
dsc_1790_sNovgorod (Russisch: Великий Новгород) is een kleine plaats, zo’n 190 km van St. Petersburg. Als je uit Moskou komt, kun je de nachttrein pakken, deze om ’s ochtends vroeg aan in Novgorod.
Vanaf St. Petersburg is het een busrit van +/- 3,5 uur. Met een dagtrip vanuit St. Petersburg doe je Novgorod te kort. Beter is om een overnachting in Novgorod te nemen.
Novgorod is één van de oudste steden van Rusland en ligt aan de Volkhov rivier. In het centrum heb je een klein Kremlin met als belangrijkste kathedraal
de byzantijnze St. Sofia Kathedraal uit het jaar 1050. Op het plein staat ook het millenium monument, dat gebouwd is ter ere van het 1000 jarig bestaan van Rusland. Het centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst.
Drie kilometer buiten Novgorod staat het Yurev klooster is ook absoluut de moeite waard om te bezoeken. Het Yurev klooster is een van de oudste kloosters van Rusland. Het is omringd door moerassen.
Een halve kilometer van het Yurev klooster ligt het Museum van Houten architectuur. Dit openluchtmuseum toont huizen en kerken van gewone mensen. Alle gebouwen zijn volledig van hout.

Church of the Savior on spilled Blood
De kerk van de verlosser op het bloed ligt aan Gribojedovkanaal. dsc_2008_s
Het is een enorm grote kerk, die (mijns inziens) kwa schoonheid kan concureren met de Basiliuskathedraal in Moskou. Ook deze kerk heeft grote toren met gekleurde “uienbollen”.
Het mooie aan deze kerk is dat hij ook van binnen enorm mooi is. Zowel binnen als buiten is deze kerk versierd met hele mooien mozaïeken. De kerk is gebouwd op de plaats waar tsaar Alexander II is vermoord. Nadat de kerk tijdens de Russische revolutie geplunderd was, is men in 1970 begonnen met het repareren van de kerk.
Sinds 1997 is de kerk weer geopend, maar nu als museum.

St. Isaac’s kathedraal
dsc_1924-isaacs_sDe St. Isaac’s is een opvallende kathedraal met z’n goudkleurige koepel. De kathedraal ligt aan het Alexander park zie je al van verre staan. Vroeger was dit de belangrijkste kathedraal van St. Petersburg.
De gevels van de kathedraal zijn versierd met beeldhouwwerken en enorme granieten zuilen (gemaakt van enkele stukken van rood graniet), terwijl het interieur is versierd met ongelooflijk gedetailleerde mozaïek iconen, schilderijen en kolommen gemaakt van malachiet en lapis lazuli.
Een groot, fel gekleurd glas in lood raam van de “herrezen Christus” neemt een bevoorrechte plaats in binnen het hoofdaltaar.

 


Hermitage/Winterpaleis

Het Winterpaleis of Hermitage werd gebouwd in de 18e eeuw als winterverblijf voor de tsaren. Tegenwoordig is het paleis in gebruik als museum.
Het museum is ontstaan in 1764 uit de verzameling van Catharina de Grote.
De collectie bestaat o.a. uit:
– Antiek
– Het paleis van Peter de Grote
– Schilderijen van o.a. Rembrandt, Vincent van Gogh, Michelangelo, Matisse en Picasso.
Kunstliefhebbers kunnen zich makkelijk 1 of 2 dagen vermaken in dit museum. Via internet kun je toegangskaartjes kopen, waardoor je niet in de rij hoeft te staan.

Smolny kathedraal
De Smolny kathedraal is een hele mooie, blauw witte met goud kathedraal.dsc_2082-smolniy_s
Deze kruiskerk is 80 meter hoog en werd gebouwd door Bartolomeo Rastrelli in opdracht tsarina Elizabeth. Rasteli bouwde ook het Winterpaleis en Peterhof.
Elizabeth overleed in 1761 en haar opvolgster, Catharina de Grote, wilde de bouw niet afmaken. Toch werd de kern in 1835 afgemaakt, maar toen door een andere architekt.
De kathedraal is gesloten op dinsdag.

 

 

Yusupov park
Het Yusupov park behoorde vroeger tot het Yusupov paleis (aan de Fontanka). Het is een openbaar park, waar het heerlijk relaxen is. Er zijn veel Seringenbomen, waardoor het lekker ruikt.

Peterhof
Het paleizencomplex van Peterhof, net buiten Sint-Petersburg, heeft iets weg van het paleis van Versailles in Frankrijk. De tuinen zijn zeer mooi aangelegd en er zijn heel veel verschillende fonteinen.
Voor het Grote Paleis is een barokke trapsgewijze waterpartij, de Grote Cascade, die eindigt in een grote vijver met de Fontein van Simson: een beeld van Simson die de bek van een leeuw openspert.
Het is de krachtigste fontein van Peterhof.
De rondleiding in het paleis is verplicht, maar helaas wel volledig in het Russisch.
Peterhof is makkelijk te bereiken met een hydrofoil (vertrekt achter de Hermitage), die er 30 minuten over doet.
Goedkoper is om met een minibus te gaan. Je betaalt zowel toegang voor de tuinen als voor het paleis.

Tsarskoe Selo
Het Catharinapaleis was het zomerpaleis van de tsarina Catharina de Grote.dsc_2200-tsarskoe_s
Het paleis is lichtblauw van kleur en enorm groot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle gebouwen moedwillig verwoest door Duitse militairen, toen zij zich terugtrokken na de mislukte inname van Leningrad.
Voordat het zover was gekomen, was het grootste deel van de waardevolle inboedel in veiligheid gebracht door Russische archivarissen.
Na deze oorlog is het paleis geleidelijk aan herbouwd en was het op tijd voltooid voor de viering van het 300-jarige bestaan van de stad Sint-Petersburg in 2003.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De kamers in het paleis zijn erg mooi. Vooral de balzaal met zijn beschilderde plafond is erg mooi. Er zijn ook een aantal “Delfts blauwe” schoorstenen.
De mooiste kamer is wel de Amberroom (barnsteen). De wanden van deze kamer zijn bekleed met barnstenen panelen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd deze kamer door de Nazi’s volledig leeggeroofd. De panelen zijn echter nooit teruggevonden.
De huidige kamer is een reconstructie.
Vanuit St. Petersburg kun je met een minibus voor 32 roebel naar Pushkin (25 km van St. Petersburg). Ook in dit paleis is de Russische rondleiding verplicht.