Hieronder vind je een beschrijving van de bezienswaardigheden die Klaas tijdens zijn reis door Patagonië (Argentinië) bezocht heeft.

De plaatsen / bezienswaardigheden die hij bezocht heeft (in alfabetische volgorde) in Argentinië, zijn:

Buenos Aires
Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië en heeft ruim 12 miljoen inwoners. De inwoners van Buenos Aires worden ook wel porteños (mensen van de haven) genoemd. Buenos Aires heeft een vochtig subtropisch klimaat, met vochtige zomers en milde winters. De warmste maand is januari, met een dagelijks gemiddelde van 25C. buenos-aires
Buenos Aires is een top toeristische bestemming, en is bekend om zijn Europese stijl architectuur en een rijk cultureel leven,
met de hoogste concentratie van theaters in de wereld.

Toeristische trekpleisters in Buenos Aires zijn o.a.:
– Plaza de Mayo;
– bezoeken van een Tango show;
– de wijk San Telmo;
– de wijk Boca met zijn gekleurde huizen;
– de wijk Recoleta met zijn bekende begraafplaats (o.a. Eva Perón ligt hier begraven).

Bariloche
barilocheSan Carlos de Bariloche, beter bekent als Bariloche, ligt aan de uitlopers van de Andes. Bariloche ligt aan de zuidelijke oever van het Nahuel Huapi-meer
en is omgeven door het Nahuel Huapi National Park. De stad heeft ruim 100.000 inwoners. Bariloche is een belangrijke toeristische plaats met tal van restaurants, souvenirs- en chocolade winkels. De stad zelf heeft niet veel bezienswaardigheden, maar je kunt je er makkelijk een paar dagen vermaken.
In de winter is het een belangrijk ski-oort.
Activiteiten die je o.a. kunt doen zijn: Circuito Chico per mountainbike,
wandelen in het Nahuel Huapi National Park, een bezoek aan Cerro Otto.

El Chalten
El Chalten is een dorp op zo’n 2,5 uur (220km) rijden van El Calafate.laguna-sucia
Het ligt binnen het NP Los Glaciers. Omdat El Chalten aan de basis ligt van Fitz Roy en Cerro Torre is het een populaire bestemming bij klimmers en wandelaars. El Chalten is een klein dorp met niet al te veel voorzieningen.
Er is een geldautomaat, maar die is vaak leeg. Daarom wordt aangeraden om het benodigde geld vanuit El Calafate mee te nemen. GSM bereik is er niet of nauwelijks.
De beste periode om El Chalten te bezoeken is van november tot februari.
Een populaire wandeling is die naar Laguna De los Tres (7-9 uur heen en terug). Deze wandeling gaat vanaf El Chalten tot Laguna Capri pittig omhoog (+/- 1 uur). Vanaf Laguna Capri is het een kleine 2 uur (vlak) naar camping Poincenot. Na Poincenot is het ruim een uur zeer steil omhoog naar Laguna de los Tres. Boven gekomen heb je een schitterend uitzicht op de gletsjer. Aan de linkerkant ligt Laguna Sucia. Loop hiervoor richting de gletsjer naar beneden en links weer omhoog.

Tip:
Je kunt vanaf El Chalten ook de bus of taxi nemen naar Hostal Pilar (15km) en hiervandaan via Poincenot naar Laguna de los Tres. Dit heeft een aantal voordelen, namelijk dat je ook de gletjer Piedras Blancas ziet. Vanaf Hostal Pilar is het relatief vlak naar Poincenot en het scheelt je de klim de naar Laguna Capri.
Een andere mooie wandeling is die naar Laguna Torre (+/- 5-6 uur heen en terug). Deze wandeling is niet al te moeilijk en gaat door een landschap naar een gletsjer meer.

Laguna Nimez in El Calafate
laguna_nimezNet iets buiten El Calafate in het noorden, ligt Laguna Nimez. Entree $35, toegangskaartje is meerdere keren te gebruiken. Dit is een natuurreservaat, waar je vele gekleurde vogels kunt zien. Vogels die je kunt aantreffen zijn o.a. flamingo’s, kelp ganzen, zwanen en ibissen. Laguna Nimez is een heerlijke, rustige plek om te bezoeken tijdens zonsondergang of zonsopgang.
Er is een trail uitgezet van +/- 3km, waarbij een uitstapje kunt maken naar het Laguna Argentino.


Perito Moreno Gletsjer

De Perito Moreno gletsjer is een gletsjer gelegen in het Los Glaciares National Park. perito_moreno2
Door zijn diep blauwe kleur is de Perito Moreno gletsjer een van de grootste atracties van Argentijns Patagonië. De Perito Moreno gletsjer is 250km2 en 30km lang. Het heeft een totale ijsdiepte van 170 meter.
Deze gletsjer is 1 van de weinige gletsjers die nog steeds groeit. De gletsjer vormt een natuurlijke dam in het Laguna Argentino. Regelmatig vallen er grote stukken ijs van de gletsjer. Dit gaat gepaard met een enorm, bulderend geluid.
Er is een bezoekerscentrum met een wandelpad, waarbij je de gletsjer goed kunt zien. Het is ook mogelijk om een korte of een wat langere trektocht over de gletsjer te maken. Ook kun je met een boottocht tot vlakbij de gletsjer komen.

Punta Tombo (pinguïns)
pinguinVanuit Puerto Madryn kun je een excursie maken naar het schiereiland Punta Tombo. Ook met een huurauto is het mogelijk om Punta Tombo te bezoeken. Dit heeft als voordeel dat je er heel vroeg of heel laat kunt zijn, waardoor het een stuk rustiger is. Op Punta Tombo ind je een grote kolonie Magelhaen pinguïns. Meer dan 1,5 miljoen pinguïns leggen hier ieder jaar hun eieren. De eerste pinguïns komen hier in september en ze blijven hier tot medio maart. Eind november komen de eieren uit en heb je de mogelijkheid om de kuikens te zien.
In het park is een pad uitgezet van 1,5km. Dit geeft je de mogelijkheid om zeer dichtbij de pinguïns te komen. De pinguïns nesten namelijk vlak naast het pad. Met wat geluk kun je naast pinguïns ook guanaco’s, mara’s, vossen en andere dieren zien.

 

Ushuaia
Ushuaia wordt beschouwd als de zuidelijkste stad ter wereld. ushuaia2
Het is gelegen aan de oevers van het Beagle Kanaal, in het zuidelijke puntje van Vuurland Island, en wordt omringd door de Martial Mounts. Alhoewel Ushuaia de zuidelijkste stad van de wereld is, wordt het er in de winter niet extreem koud. Temperaturen van lager dan -10 komen zelden voor.
De naam Ushuaia komt uit de taal van de indianen, de oorspronkelijke bewoners en betekent “baai die naar het westen doordringt”. Tegenwoordig is Ushuaia een toeristische stad met internationale luchthaven en alle nodige diensten. Het heeft ook een cruise-haven en is de dichtstbijzijnde diepwater haven naar Antarctica.

NP Tierra del Fuego in Ushuaia
llao-llao-championZo’n 10km buiten Ushuaia ligt het NP Tierra del Fuego. Het park heeft dramatische landschap, met watervallen, bossen, bergen en gletsjers. Tierra del Fuego heeft een oppervlakte van 630m2.
De Senda Costera is een populaire wandelroute in het park. Bossen van Antarctische beuk , Lenga beuken en Coihue in de lager gelegen gebieden van het park zijn de thuisbasis van vele diersoorten (o.a. guanaco’s, Andes vossen en de Magellanic specht). Ook kom je er de Llao Llao champion tegen (zie foto)