Hieronder vind je een beschrijving van de bezienswaardigheden die Klaas in Myanmar bezocht heeft.
De plaatsen die hij bezocht heeft (in alfabetische volgorde), zijn:
Bagan
Hpa-An
Inle Lake
Mandalay
Mawlamyine
Mrauk U
Sittwe
Yangon

Bagan
Algemeen:
Bagan is een oude stad in het midden van Myanmar. Op een oppervlakte van zo’n 41 m2 stonden vroeger ruim 5000 tempels en ruïnes. De meeste van deze tempels werden gebouwd in de 11de tot 13de eeuw. Na de aardbeving van 1975 zijn er nog ruim 2000 tempels en ruïnes overgebleven.Bagan was vroeger de hoofdstad van eerste Birmaanse rijk. Het Theravada-boeddhisme was het belangrijkste geloof op dat moment. Dit is ook de reden dat er zo enorm veel tempels gebouwd zijn.Bij een bezoek aan Myanmar is Bagan een “must see”.Bagan bestaat uit 3 plaatsen, te weten Nyaung U, Old Bagan en New Bagan. bagan-5In Nyaung U verblijven de meeste backpackers.
Het is een klein plaatsje met een lange hoofdweg die naar Old Bagan leidt.
Bezienswaardigheden in Bagan:

 • natuurlijk de vele tempels.
  Huur een fiets en ga op pad. Durf van de weg af te gaan en je komt mooie tempels tegen. Vaak is er trap naar boven, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over Bagan. Je kunt makkelijk 3 dagen uittrekken om de vele tempels te bekijken/bezoeken. Er zijn een aantal tempels waar je een mooie zonsondergang in Bagan kunt zien.

  • De Buledi tempel
   Mooi uitzicht over de tempels van Bagan. De Buledi tempel ligt dichtbij Nyaung U, dus ook ideaal voor een zonsopgang.
  • Swhesandaw paya
   De meest toeristsche tempel. Kom op tijd, want anders is er geen plek. De zonsondergang is echter wel heel erg mooi.
 • Tip van 2 Belgische jongens: trek hele oude kleren aan bezoek tempel XXX in New Bagan. Nauwe grot, maar erg gaaf om te zien/doen.
 • Mount Popa, een uurtje rijden met een taxi vanaf Bagan.

Hpa-An
Hpa-An ligt in het zuiden van Myanmar. Met de bus vanaf Yangon is het +/- 6 uur rijden. Het is klein, niet toeristisch plaatsje.
Vanaf Mawlamyine kun je ook met de boot naar Hpa-An. Deze boottocht is echt een aanrader! Je komt lang hoge, kalkstenen rotsen en suikerrietvelden.
Bezienswaardigheden in Hpa-An:

 • Kawgoon Cave
 • Lumbini Garden
 • Kyaukkanlatt Pagode en klooster
 • Mount Zwegabin beklimmen, met als beloning een schitterend uitzicht over de omgeving.

De meeste van de bezienswaardigheden in Hpa-An kun je bezoeken door middel van dagtocht met een riksha (te regelen bij Soe Brothers Guesthouse).

Inle Lake / Nyaungshwe
Net als Yangon, Mandalay en Bagan behoort het Inle Lake tot de “big four” die alle toeristen bezoeken. Het Inle Lake is ongeveer 21 km lang en 7 km breed. Op het meer zijn veel “palen huizen” dorpjes te vinden. Ook zie je een aantal drijvende tuinen.
De meeste toeristen verblijven in Nyauungshwe. Een klein plaatsje die gericht is op toeristen. Je vindt er veel reisburo’s, restaurants en hotels.
Bezienswaardigheden Inle Lake:

 • een boottocht over het Inle Lake.
  Weliswaar is deze tocht behoorlijk toeristisch (met een bezoek aan een x-aantal souvenirsshops), maar op zich is deze boottocht toch leuk. Deze boottocht is overal in Nyaungshwe te regelen. Het is ook mogelijk om een wat alternatiever tocht over het meer te regelen, die geen souvenirsshops aandoet.
 • Huur een fiets en maak en tocht door de omgeving. Bezoek daarbij ook de wijnmakerij in Maing Thaunk
 • Een dag wandelen, met gids, door de omgeving.

Mandalay
Met bijna 1 miljoen inwoners is Mandalay de op een na grootste stad van Myanmar. Mandalay is een van de belangrijkste handels- en industriesteden van Myanmar. Het grootste deel van de Birmese internationale handel met China en India verloopt via Mandalay. De stad is gebouwd onderaan de Mandalay heuvel.Mandalay is typisch een stad waar je van moet houden, of niet….Het verkeer is erg druk en chaotisch.
Bezienswaardighenden Mandalay:
Voor de bezienswaardigheden met een * heb je het Mandalay Combo ticket nodig à $10

 • Mahamuni Paya.
  Dit is een van Myanmars meest beroemde Boeddistische plekken. Er is een 4 meter hoge Boeddha, die door de Birmesen beplakt wordt met bladgoud.
 • Mandalay Hill (*)
 • Shwenandaw Kyaung, alias Golden Palace (*). Dit een zeer mooi klooster. Het Shwenandaw is volledig gemaakt van hout.
 • Het paleis van Mandalay (*)
 • Sandamuni Paya
 • Kuthodaw Paya (*)

Een absolute aanrader is om een dagtocht te maken naar de 3 oude steden buiten Mandalay.
De 3 “Ancient Cities” bestaan uit:

 • Amarapurazonsondergang_amarapura
  Amarapura is vooral bekend vanwege de U Bein bridge. Deze 1200 meter lange Teak houten brug is vooral erg mooi tijdens de zonsondergang (zie foto).
  Vlakbij de U Bein bridge vind je het Maha Ganayon klooster. Dit klooster is het huis van 1000 jonge monniken. Om 10.30 uur krijgen deze jonge monniken te eten. Op zich mooi om te zien, maar wel erg toeristisch.
 • Inwa (*)
  Je kunt Inwa bereiken door een pontje te nemen over de Ava rivier.
  Met paard en wagen kun je de diverse, oude tempels bezoeken. Hier zul je andere tempels vinden als in bijv. Bagan of Mrauk U.
 • Bagaya Kyaung is een van de mooiste bezienswaardigheden van Inwa. Deze, volledige teak houten klooster is gebouwd in 1834.
 • Sagaing
  In Sagaing heeft Klaas alleen het klooster op de heuvel van Sagaing bezocht. Vanaf boven heb  je een schitterend uitzicht over de omgeving.

Mawlamyine
Mawlamyine is de derde grootste stad in Myanmar na Yangon en Mandalay. Mawlamyine is ook wel bekend onder de naam Moulmein. De Thanlwin brug, van bijna 3,5 kilometer lang, is de langste weg-en spoorvervoer brug in Myanmar en is het belangrijkste oriëntatiepunt in het gebied.
Mawlamyine wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Eigenlijk zonde, want het is wel stad met een geheel eigen “karakter”. In het zuiden van Myanmar heerst een nog relaxter sfeer (beetje Middelandse zee gevoel) dan in de rest van Birma.
Vanaf Yangon kun je zowel met de trein (aanrader) als met de bus naar Mawlamyine.
Bezienswaardigheden Mawlamyine:

 • Mahamuni Paya. Het grootste tempelcomplex van Mawlamyinebiggest-reclining-buddha
 • Kyaikthanlan Paya. Dit is Mawlamyine’s grootste stupa.
 • Het Seindon Mibaya Kyaung (klooster)
 • Win Sein Taw Ya (zie foto). De grootste liggende Boeddha van de wereld (nog wel in aanbouw). De Win Sein Taw Ya ligt net buiten Mawlamyine. Deze “attractie” staat niet in de LP (van 2009).
 • De lokale markt.

Mrauk U
Mrauk-U was de hoofdstad van 48 koningen voor zo’n 355 jaar en werd opgericht door koning Mong Saw maan in 1430. De stenen pagodes zijn +/- drie en vier eeuwen geleden gebouwd en velen zijn volledig verwaarloosd de laatste 150 jaar. De tempels zijn kleiner en minder oud dan die van Bagan. De mooiste tempels van Mrauk U zijn gebouwd door Koning Minbin in de periode 1531-1533.
Vroeger was Mrauk U een van de belangrijkste handelssteden van Myanmar, die zelfs door India bevreest werd.
Een plek die door de meeste toeristen overgeslagen wordt, omdat Mrauk U wat lastig te bereiken is.
Eerst moet je naar Sittwe zien te komen (vliegen of varen) en dan nog zo’n 65 km over de Kaladan rivier. Een tocht van 5 uur. Mede omdat er weinig toeristen komen, vond Klaas het een mooie plek om te bezoeken.
Bezienswaardigheden Mrauk U:
Het gebied rondom heeft zo’n Mrauk U 700 tempels.
Het beste kun je een fiets huren om het gebied te bekijken.

 • Shittaung Payabagan-5
  Bij deze tempel moet je de $5 government fee betalen.
  Tip: probeer tegen lunchtijd te gaan. Met wat geluk slaapt de kassier dan. Koning Minbin bouwde dit tempel complex in 1535. Er zijn 26 kleinere stupa’s rondom de centrale stupa.
 • Dukkkanthein Paya
 • Kothaung Temple. De Kothaung Tempel is de grootste (70 x 76 meter) en mooiste tempel van Mrauk U. Deze tempel is gebouwd door de zoon van Koning Minbin in 1553. In de buitenste gang van de Kothaung tempel staan duizenden Boeddha’s beelden, sommigen zonder hoofd.
 • Wethali
  Wethali is een plaatsje ten noorden van Mrauk U. Met de fiets doe je er een klein uurtje over. De weg er naar toe gaat door schitterende rijstvelden.
 • Een dagtocht naar de Chinvillages.
  Je vaart eerst drie uur over de Lemro rivier (een mooie tocht) en dan bezoek je 3 dorpjes. De “hoofd” attractie van de Chin Villages zijn de oude vrouwen die hun gezicht getatoeërd hebben.

Sittwe
Sittwe is plaats met zo’n 200.000 inwoners en ligt in het westen van Myanmar. Wat weinig mensen weten is dat hier de protesten tegen het militaire regime in 2007 begonnen zijn.
Toeristen bezoeken Sittwe eigenlijk alleen, omdat je via deze plaats naar Mrauk U kunt bereiken. Desondanks heeft Sittwe we een aantal bezienswaardigheden die je makkelijk in een vrij ochtend of middag kunt bezoeken.
Bezienswaardigheden Sittwe:

 • De vis- en rijstmarkt van Sittwe zijn absolute aanrader. Er is ook een hal waar alleen bananen verkocht worden.
 • De honderden vleermuizen die in de bomen rondom de universiteit hangen.
 • De nieuwe- en de oude klokkentoren.
 • Shwezedi Kyaung (klooster) in 1 van de zijstraten.
 • Het Rakhaing State Cultural Museum bevat veel dingen van de Rakhaing cultuur

Yangon
Yangon is de voormalige hoofdstad van Myanmar. In 2006 besloot de regering om een compleet nieuwe hoofdstad (Naypydaw) te bouwen.
Yangon blijft echter wel de grootste stad van Myanmar en het belangrijkste commerciële centrum.

Bezienswaardigheden (o.a) in Yangon:swedagon-2

 • Sula Pagode
 • Shwedagon Pagode (zie foto)
  De Shwedagon Paya is het heiligste Boeddistische bouwwerk van Myanmar.
  De enorme pagode is versiert met goud en diamanten. Men denkt dat de Shwedagon Paya 2500 jaar oud is. Er zijn vier overdekte ingangen die leiden naar het platform.
  De stupa is volledig massief, elke centimeter is bedekt met goud en de bovenste delen zijn bezaaid met diamanten van in totaal meer dan 2.000 karaat.
  Aan de top van de spits is de diamant bol – een holle bol goud bezet met 4351 diamanten van in totaal 1800 karaat. Op het uiterste puntje rust een enkele, 76-karaat diamant.
  Het grote platform dat de grote stupa ondersteunt bevat een verscheidenheid aan andere stoepa’s, gebed zalen, beelden en heiligdommen.
  Een aantal van deze worden geassocieerd met acht “dagen” (woensdag is verdeeld in ochtend en middag), gebaseerd op een de dag van de geboorte. Elk heeft een bijbehorende planeet, de richting en dieren tekenen.
 • Bogyoke markt (souvenirs)
 • Strand road
 • Indiaase wijk
 • Chinese wijk