Hieronder vind je een beschrijving van de bezienswaardigheden die Klaas in Moskou bezocht heeft.
– Rode plein
– Basiliuskathedraal
– Kremlin
– Lenin Mausoleum
– Kolomenskoye
– Novodevichie Convent
– Sergiev Posad
– Metro tour

Rode Plein
dsc_1282_sHet Rode Plein (in het Russisch: Красная площадь) is het centrale plein van Moskou. Het plein is 550 meter lang en 100 meter breed. Ooit diende het als een marktplein. In de Sovjetperiode werden hier de belangrijkste parades afgenomen.
De naam “Rode Plein: komt niet van de kleur van het communisme,
zoals vaak verkeerd veronderstelt wordt, maar van het woord krasnaja, dat twee verschillende betekenissen had, ‘mooi’ en ‘rood’. Aan de oostkant vind je het GUM (warenhuis) en aan de westkant het Kremlin.
Voor het Kremlin staat het Mausoleum van Lenin, de grondlegger van de Sovjetstaat. Je mag zowel de buitenkant als binnen het Mausoleum niet fotograferen.
Aan de zuidkant zie je de opvallende Basiliuskathedraal.

Kremlin
Het Kremlin, gelegen aan het Rode Plein, is het hart van Moskou. dsc_1289_s
In totaal omvat het Kremlin een gebied van 28 hectare, dat volledig ommuurd is. De muur is meer dan twee kilometer lang en er zijn twintig torens.  Eeuwenlang werd het Russische rijk van hieruit bestuurd.
In de 19de eeuw groeide het uit tot hét symbool van de alomtegenwoordige macht van de Sovjet-Unie. De naam is afgeleid van het Russische woord ‘kreml’, oftewel ‘versterkte stadsvesting’. Het Kremlin is nog steeds de zetel van de Russische regering. Ieder gebouw dat deel uitmaakt van het Kremlin, is een legende op zich.

dsc_1746_sLenin Mausoleum
Het Lenin Mausoleum staat aan de westkant van het Rode Plein. Hier ligt het gebalsemde lichaam van Lenin.
In het Mausoleum mag je absoluut niet fotograferen (en volgens mij, mag je zelfs de buitenkant niet fotograferen). Je kunt het Mausoleum bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur ’s middags.

 

 

 

Basiliuskathedraal
De Basiliuskathedraal of Pokrovkathedraal is DE blikvanger van het Rode Plein. De kathedraal werd tussen 1555 en 1560 gebouwd in opdracht van Ivan IV (Ivan de Verschrikkelijke), ter ere van diens overwinning op de Tataren in de stad Kazan. dsc_1730_s
De naam van deze kathedraal komt van Pokrov, dat sluier betekent en het is ook de naam voor een feest (gevierd op 14 oktober) van de Oosters-orthodoxe Kerk dat vaak vertaald wordt als “Voorspraak van de Moeder Gods”.
De Kathedraal werd gebouwd volgens de traditionele Russische houtarchitectuur. Het gebouw is een echte wirwar van koepels en torentjes. De acht oogverblindende kapellen zijn een eerbetoon aan de veldtocht van Ivan tegen de Mongolen.
Jammer genoeg is de binnekant van de kathedraal behoorlijk vervallen en is lang niet zo indrukwekkend als de buitenkant.
Er gaat een gerucht dat Ivan de architect van het bouwwerk blind liet maken,
zodat hij nooit meer zoiets moois als dit bouwwerk zou kunnen maken.

Kolomenskoye
Kolomenskoye is een voormalig koninklijk landgoed in het zuid-oosten van Moskou, op de oude weg die leidt naar de stad Kolomna (vandaar de naam). Een heerlijke plek om een boekje om even de drukke stad te ontvluchten.
Op het landgoed vind je ook de Hemelvaartskerk uit 1532, die velen als de mooiste kerk van Moskou beschouwen.
De kerktoren heeft een tentvormig stenen dak en beslaat vrijwel de gehele ruimte van het gebouw. De toren is bovendien de eerste in zijn soort die van steen gemaakt werd. Verder vind je in het park oud-Russische houten huizen, waaronder de blokhut van Peter de Grote in Archangelsk.

Novodevichy Klooster
Het Novodevichy Klooster ligt aan de Moskou-rivier.
Het klooster werd gesticht in 1524 en werd vooral gebruikt voor adellijke dames die zich, al dan niet vrijwillig, uit de wereld terugtrokken. O.a. de zuster van Peter de Grote en zijn eerste vrouw woonden in het klooster.
Het oudste gebouw van het klooster is de Smolensk Kathedraal. De prachtige koepels zijn er in de 17e eeuw aan toegevoegd. Bij het klooster hoort een beroemd kerkhof.
Hier zijn o.a. Gogol, Prokofiev, Eisenstein en vele andere vermaarde Russen begraven.

Sergiev Posad
dsc_1653_sSergiev Posad (Russisch: Сергиев Посад) is een stad op ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van Moskou.
De stad is vooral bekend door het Troitse-Sergieva Lavra klooster dat hier in de 14e eeuw door de heilige Sergej van Radonezj werd gesticht. Dit klooster was één van de grootste en belangrijkste in het land, en draagt dan ook de eretitel Lavra. Dit Lavra van de Heilige Drieëenheid is tevens de zomerresidentie van de Patriarch van Moskou, en wordt door Russen ook wel gezien als het Vaticaan van Rusland.
Het klooster herbergt drie kathedralen:
de kathedraal van de Drieëenheid, de Hemelvaartskathedraal en de St. Sergejkathedraal. De Hemelvaartskathedraal is een gebouw met gouden koepels en blauwe koepels bezaaid met gouden sterren. Op de open binnenplaats van het klooster, naast de Drieëenheidskathedraal is ook nog een heilige bron te vinden.
Vanaf Moskou kun je makkelijk een dagtrip maken naar deze stad. Neem vanaf het Yaroslavsky treinstation (metro: Komsomolskaya) de directe trein naar Sergiev Posad of de trein naar Aleksandrov.Vanaf het station is het een kleine 20 minuten lopen naar het klooster.

Moskou Metro Tour
Dagelijks worden er 9 miljoen mensen met de metro vervoerd in Moskou.dsc_1668_s
Dit is meer dan New York en Londen bij elkaar.
Enkel van de Metro stations die de moeite waard zijn:
Mayakovskaya is een van de grootste stations, werd gebruikt als commandopost voor de stad. Dit station heeft veruit de meest indrukwekkende architectuur. Het station beschikt over glinsterende chroom zuilen en gewelven
en versierd met mozaïek panelen beeltenis van “Een dag in het land van de Sovjets”, ontworpen door de kunstenaar Deineka.
Kropotkinskaya is ontworpen en ingericht door de architect Dushkin. Het interieur van dit station is meer verwant aan een ondergrondse paleis dan van een functionerend station.
Ploschad Revolutsii Station werd geopend op 13 maart 1938 en is bekleed met bronzen figuren van de makers van de nieuwe socialistische orde. De beeldhouwer Manizer creëerde een totaal van 76 beelden van soldaten en werknemers. En als je lang genoeg blijf hangen voor een van de beelden van een jonge partizaan met zijn hond,
zul je merken Moskovieten stil te staan bij de hond de neus wrijven. Door deze voortdurende wrijving heeft de neus van de hond een glimmende neus.
Novokusnetskaya Station. Dit station werd geopend op 20 november 1943, als een show van de Sovjet-kracht,
ondanks de verwoestende oorlog die wordt uitgevochten door het land. Het station is patriottisch versierd met helden uit de Russische geschiedenis, zoals de Russische militaire commandanten Alexander Nevsky, Dmitri Donskoj, Kuzma Minin en prins Dmitri Pozharski, Alexander en Prins Suvorov Koetoezov.
De prachtige marmeren banken die de perrons sieren werden meegenomen uit de kathedraal van Christus de Verlosser, net voordat deze werd gesloopt.
Komsomolskayadsc_1667_s

Waarschijnlijk het meest luxueuze station op de Circle line, werd geopend in 1950. Het plafond is versierd met mozaïek panelen met afbeeldingen van het land grote militaire leiders van Alexander Nevsky en de 14e eeuw Dmitri Donskoj naar de beroemde Alexander en Prins Suvorov Koetoezov, de grote Russische held van de Napoleontische Oorlogen.
Het mozaïek panelen werden gemaakt met behulp van oude Byzantijnse technieken en zijn kleine vierkantjes van gekleurd glas, marmer en graniet.
Een van de oorspronkelijke station panelen toont Stalin bedrijf een banner, terwijl een officier knielt en kust het.
Novoslobodskaya Station
Dit station werd geopend in januari 1952 en ontworpen door de architecten en Dushkin Strelkov, het station is misschien wel het meest sierlijke station van de ondergrondse van Moskou en is voorzien van prachtige glas-in-loodramen gemaakt in Riga en een prachtig mozaïek panel getiteld “vrede in de wereld” door de beroemde Korin.