Hieronder vind je een beschrijving van de bezienswaardigheden die Klaas in Istanbul bezocht heeft:
– Hagia Sophia
– Blauwe moskee
– Bosphorus cruise
– Dolmabahce paleis
– Hamam
– Princess Islands
– Kariye Muzesi (Chora)
– Eyüp moskee
– Gülhane park (vlakbij het Topkapi paleis)
– Üsküdar

Opmerking: veel bezienswaardigheden zijn minimaal 1 dag in de week gesloten, vaak de maandag of de dinsdag.
Het is daarom raadzaam om van te voren te controleren of de bezienswaardigheid wel open is.

Hagia Sophia
De Hagia Sophia (ook wel Aya Sophia genoemd) is een voormalige kathedraal  en moskee en staat in de wijk  Sultanahamet.aya_sophia
Tegenwoordig is het een museum. Het gebouw werd opgetrokken als kathedraal van Constantinopel (de vroegere naam van Istanbul) onder het Byzantijnse Rijk. De Hagia Sophia is de basis geweest voor alle moskeeën die na de verovering van Constantinopel werden gebouwd in het Ottomaanse Rijk.
Zo zijn de Turkse moskeeën in Nederland gebouwd naar het voorbeeld van de Hagia Sophia met de koepelvorm dominant aanwezig.

Blauwe moskee
blue-mosqueIn werkelijkheid heet deze moskee de Sultan Ahmet Moskee. Men noemt deze moskee de Blauwe Moskee vanwege de blauwe tegels die het interieur sieren. De moskee werd gebouwd tussen 1609 en 1616 in opdracht Sultan Ahmet I. Hij wilde een gebedshuis dat nog beter zou zijn dan de Hagia Sophia. Een van de opvallendste kenmerken van de Blauwe Moskee, is dat hij 6 minaretten heeft. De meeste moskeeën hebben er namelijk 1,2 of 4.
Binnenin is het hoge plafond bekleed met de 20.000 blauwe tegels. Die geven de moskee zijn populaire naam. Het interieur wordt verlicht met 260 ramen, die vroeger werden gevuld met 17de-eeuwse gebrandschilderde glas. Helaas is dit verloren gegaan en vervangen met inferieure replica’s. De Blauwe Moskee is ook een werkende moskee, waardoor deze niet toegankelijk is voor niet-gelovigen gedurende de gebeds tijden. Op zomeravonden om 9 uur, is er een historisch verhaal en een lichtshow bij de Blauwe Moskee.

Bosphorus cruise
Vanaf de Eminönü pier vertrekken er dagelijkse boten die de “Bosphorus cruise” doen. bosphorus_cruise
Ik ben zelf met Idö ferry meegegaan. De tocht kost 25TL en duurt bijna de hele dag. De boot vertrekt om 10:35 en komt rond 12:00 uur aan in Anadolu Kavağı. Hier heb je 3 uur de tijd voordat de boot via dezelfde weg/vaargeul terug vaart. In Anadolu Kavağı kun je een ruïne van een het Yoros kasteel bezoeken. De Bosphorus loopt tussen de zee van Marmara en de zwarte zee en is +/- 40km lang. Onderweg kom je langs 6 Ottomaanse paleizen.
Verder zie je o.a. Rumeli Hisari (het grote Europese fort),  Büyükdere, Arnavutköy met zijn houten herenhuizen, Ortaköy, Selimiye Barracks (waar Florence Nightingale gewerkt heeft).

Dolmabahce paleis
dolmabahce_paleisHet Dolmabahce paleis een echt “sultan paleis”: groot en luxe, met 285 kamers, 43 grote salons, een 4000 kg (4-1/2-ton) Boheems glas kroonluchter en een gevel (gericht op de Bosphorus) van bijna 500m lang. Het is de grootste van de Ottomaanse keizerlijke paleizen
en werd gebouwd tussen de jaren 1843 en 1856. De opdrachtgever was Sultan Abdülmecit die Karabet Balyan als architect instelde. Het Dolmabahce paleis is overvloedig gedecoreerd met marmer, porcelein, goud en kristal. In het paleis is nog een traditionele verdeling tussen de staatsvertrekken en de privévertrekken (harem).
Het paleis is alleen onder begeleiding te bezoeken en de groepen zijn groot. Je krijgt dan o.a.de indrukwekkende glazen trap, de prachtige Blauwe Salon, de slaapkamer van Atatürk en de overkoepelde ceremoniezaal te zien. Het beroemde Kristallen trappenhuis heeft de vorm van een dubbel hoefijzer en bestaat uit Baccarat kristal, messing en mahonie. Het paleis staat bekend om zijn vele Hereke-tapijten, die door de Hereke Imperial Factory zijn gemaakt.
Het paleis herbergt de grootste kroonluchter ter wereld, een geschenk van koningin Victoria. De kroonluchter weegt 4,5 ton en bevat 750 lampen.

Hamam
Een Turkse hamam (of hammam) is anders dan een Nederlandse sauna.hamam
De hamam heeft geen sauna, maar een stoombad, die vaak erg heet en vochtig is. Mannen en vrouwen zijn meestal gescheiden. In Istanbul krijg je ter plekke meestal badslippers, omslagdoek (pestemal) en handdoeken. Je kunt er voor kiezen om een zwembroek aan te doen.
De procedure is dat je je eerst gaat afspoelen.
Vervolgens ga je op een warme, marmeren platform liggen. Je lichaam begint al snel te zweten. Na een tijdje komt er een medewerker die je hele lichaam afscrubt en krijg je een “bubble wash” met een soort kussensloop. Dit schrobben en wassen haalt de dode huidcellen weg, waardoor je lichaam beter ademt en het verbetert je bloedsomloop.
Hierna krijg je vaak nog een massage (optioneel).
Let op: de Turkse massages zijn een stuk steviger dan dat wij in Nederland gewend zijn. Er wordt behoorlijk aan alle ledematen geduwd en getrokken. Na de massage kun je verder relaxen in de sauna en zwembad. Als je klaar bent, laat je je lichaam weer afkoelen en droog af je je zelf met een paar dikke handdoeken.
Je kunt er ook voor kiezen om het scrubben en wassen zelf te doen.
Klaas vond het zelf een heerlijke ervaring die je absoluut moet doen als je in Istanbul bent.

Princess Islands
De Princess Islands zijn een combinatie van negen eilanden voor de Aziatische kust van Istanbul, in de Zee van Marmara. Slecht 4 van de 9 eilanden zijn te bezoeken. Vanaf Kabatas kun je de ferry pakken, die je voor slecht 2,75TL naar de eilanden brengt. Vooral in de zomer is het erg druk met (Turkse) toeristen. Automobilisten zijn niet toegestaan op de eilanden. Je kunt daarom de eilanden het beste verkennen door een fiets te huren of met een fayton (paard en wagen).

Büyükada
princess_islandBüyükada is het grootste eiland met een oppervlakte van 5,4 vierkante kilometer. Er zijn een aantal historische gebouwen, zoals de Aya Yorgi klooster en de Ayios Dimitrios kerk. Büyükada is erg groen en heuvelachtig, maar met een fiets is dit goed te doen. Je kunt een grote (+/- 15 km) of een kleine ronde maken. Het Aya Yorgi klooster kun je bereiken door vanaf de grote rotonde, net buiten het centrum, het pad steil omhoog te kiezen.

 

Heybeliadakariye_muzesi
Heybeliada is het tweede grootste eiland in de archipel. Er zijn enkele interessante gebouwen op het eiland,
zoals de Naval Academy, opgericht in 1773 en de Grieks-orthodoxe High School. Degirmen (Mill) is een mooie picknickplaats aan de zijde van Kasius eiland. Er is ook een openbaar strand in een mooie baai en een water- sport club aan deze kant van Heybeli.
Er zijn vele wandel-en wandelpaden over de heuvels en door de naaldbossen.

Kariye Muzesi (Chora)
De Kerk van de Heilige Verlosser in Chora ( Turkse Kariye Muzesi) wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van een Byzantijnse kerk. De eerste kerk op deze site werd gebouwd in de 4de eeuw als onderdeel van een kloostercomplex buiten de stadsmuren van Constantinopel. Het huidige gebouw dateert uit de 11e eeuw.
n de 16e eeuw werd de kerk omgezet in een moskee door de Ottomaanse heersers. In 1948 werd het een museum.
Het interieur van het gebouw is rijkelijk bedekt met fijne mozaïeken en fresco’s. De voorzijde (west narthex) van St. Heiland in Chora kijkt uit op een klein plein bezet door een cafe met tafels buiten. Achter de kerk is een mooie tuin met een prachtig uitzicht op de apsis en de koepels van de kerk.
Binnenin zijn er ongeveer 50 panelen mozaïek daterend uit ongeveer 1310, de meeste in uitstekende vorm.
Vrijwel alle onderwerpen van de mozaïeken vloeien voort uit het Nieuwe Testament en ze worden gepresenteerd in chronologische volgorde. Kariye Muzesi ligt in de wijk Edirnekapi en kun je het beste met de tram of taxi bereiken.

Eyüp moskee
eyup-mosque

De Eyüp Sultan-moskee is een Soennitische moskee in de wijk Eyüp in Istanbul. Vanaf Eminönü kun je er met de bus of ferry (achter het busstation) komen. De moskee is gebouwd bij het mausoleum van Abu Ayyub al-Ansari. De Eyüp moskee is niet de grootste moskee, maar is wel de meest heilige plek van Istanbul. Jaarlijks (vooral op vrijdag) komen er vele pelgrims naar deze moskee. De moskee heeft twee minaretten en een koepel die 17,5 m in diameter groot is.

Doordat er veel pelgrims komen, is er een meer serene sfeer, dan in andere moskeeën.eyup_mosque2
Je ziet veel mensen op de grond in de koran lezen.
Het opvallendste en belangrijkste gebouw in het complex is het mausoleum, dat achthoekig van vorm is en een eigen koepel heeft. De buiten- en binnenmuren zijn bekleed met groen-blauwe Iznik-tegels. Voor de grote sarcofaag staan drie enorme zilveren schilden.
Op de heuvel is een grote begraafplaats.
Boven zit een theehuis, Pierre Lotti, die je evt ook met een kabelbaantje kunt bereiken. Vanaf Pierre Lotti heb je een schitterend uitzicht over de Bosphorus.

Gülhane park (vlakbij het Topkapi paleis)
Gülhane Park is een historisch stadspark in het Eminönü district van Istanbul, gelegen naast en op het terrein van het Topkapi paleis. Het is het oudste en een van de meest uitgestrekte – openbare parken in Istanbul. Gülhane Park maakte ooit deel uit van de buitenste tuin van het Topkapi Paleis en  bestond voornamelijk uit een bos. Een deel van de buitenste tuin was gepland als een park door de gemeente en voor het publiek geopend in 1912.
Aan de Bosphoruskant van het park zitten een aantal openlucht theehuizen, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de Bosphorus.

Üsküdar
Üsküdar is een grote wijk in Istanbul aan de Aziatische oever.uskudar
Üsküdar heeft veel groen en een populaire boulevard langs de Bosporus. Zowel vanaf de boulevard als vanaf de heuvel Çamlica is het uitzicht op de Europese  oever van de Bosporus met de talrijke moskeeën in de oude stad en de wolkenkrabbers in de wijk Taksim prachtig. Over het algemeen geldt dat de bevolking liever in het Europese deel van de stad werkt, maar liever in het Aziatische deel van de stad woont.
In Üsküdar zijn nog talrijke historische Osmaanse gebouwen te zien, zoals de tekke (hoofdkwartier) van de Jelveti soefiorder en de Mihrimah Sultan-moskee. Op een eilandje voor de kust staat Kiz Kulesi, de “meisjestoren”, waarin volgens de legende een Osmaanse prinses werd opgesloten door haar vader, de sultan.
In Üsküdar bevindt zich het Haydarpasa Station, waar vandaan het Aziatische deel van het spoorwegnet van Turkije begint. Vroeger was dit station de plek waarvan pelgrims naar Mekka vertrokken, tegenwoordig is het niet meer mogelijk deze reis per trein te maken.