Hieronder vind je een beschrijving van de bezienswaardigheden die Klaas in Ecuador bezocht heeft.
– Quito
– Mindo
– Papallacta
– Saquisili
– Quilotoa
– Chugchilan
– NP El Cajas
– Baños
– Otavalo

Quito
Quito is de hoofdstad van Ecuador en bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. In het nieuwe gedeelte vind je veel ho(s)tels en restaurantjes. Hier zitten ook reisburo’s waar je trips naar bijv. Galapagos of de jungle kunt regelen.
Het oude centrum van Quito is best mooi en heeft een aantal mooie pleinen. O.a. Plaza de la Independencia en San Francisco zijn het bezoeken waard.
Net buiten het centrum van Quito kun je met de Teleferique (kabelbaan) een berg op. Vanaf de berg heb je een schitterend uitzicht over Quito en je kunt er mooi wandelen.
Let in Quito wel goed op je spullen, want zakkenrollers zijn overal actief.
Een populaire dagtrip vanuit Quito is een mountainbike tocht de Cotopaxi vulkaan af. Je wordt met een busje naar boven gebracht en vervolgens ga je met de mountainbike naar beneden. Als het mooi weer is (en onbewolkt) kun je de top van de Cotopaxi zien. Erg leuk om te doen en niet al te zwaar.

Mindo
Mindo is een kleine plaats midden in het regenwoud. De busrit er naar toe duurt ongeveer 3 uur en gaat dwars door de Andes. In het weekend gaan veel Ecuadorianen naar Mindo, dus dan kan het druk zijn. Doordeweeks is het veel rustiger.
In Mindo zijn heel veel kolibries, die vaak gelokt worden door een bakje met suikerwater op te hangen. Doordat hun vleugels zo snel flapperen, zijn ze lastig te fotograferen. Je kunt in Mindo diverse activiteiten doen. Zo is er een vlindertuin, een canopy tour en een waterval. Met de canopy tour krijg je een harnas aan en zweef je tussen de bomen. Dit is erg spectaculair!

Tip:
Bij Hacienda San Vicente iets buiten het centrum van Mindo, kun je prachtige hikes maken in hun privé reservaat.
Er zijn een 3-tal trails uitgezet in het regenwoud. Klaas vond dit zelf 1 van de hoogtepunten van Mindo. De familie van de hacienda is erg aardig en behulpzaam.

Papallacta
Papallacta is vooral bekend om zijn thermale baden en is ideaal om te bezoeken als dagtrip vanuit Quito. Met een lokale bus doe je er zo’n 2,5 uur over (vertrek vanaf het Terminal Terestere busstation in Quito). Er zijn 2 resorts met thermale baden, 1 voor de locals en 1 voor de toeristen. Deze laatste is een stuk luxer en duurder. Persoonlijk vond Klaas die baden voor de locals prima voldoen. Er zijn een aantal baden, waarvan de bovenste twee het warmste zijn (zo’n 35/40C). De baden liggen midden in de bergen en er stroomt een rivier langs. Smeer je goed in tegen de zon, want de kans op verbranden is erg groot.

Saquisili
Iedere donderdagochtend wordt er in Saquisili een markt gehouden. De markt speelt zich af op acht over het stadje verspreid liggende pleinen. Op elk plein ligt de nadruk op een andere groep van artikelen. Er zijn pleinen met landbouwartikelen en pootgoed, etenswaren en eettentjes, gebruiksartikelen, schoenen en textiel, etc. De dierenmarkt van Saquisilí vindt een stukje buiten het dorp plaats. Buiten de marktdag is er in Saquisilí niet veel te beleven.
Vanaf Saquisili kun je de bus nemen naar Chugchilan.

Chugchilan – Quilotoa
Chugchilan is klein plaatsje midden in de Andes. Hiervandaan kun je de vroege bus pakken naar Quilota. De rit naar Quilotoa gaat over een slechte weg. Dit plaatsje heeft slechts 25 huizen en ligt naast de Quilotoa vulkaankrater. De krater heeft een prachtig groen/blauw meer. Vanaf Quilotoa kun je terug Chugchilan lopen. Je loopt dan eerst langs de kraterrand, kwartrond en een lange afaling. Op het einde is het nog een stuk klimmen. Het is een erg mooie wandeling. Het is verstandig om in Chugchilan een gids te regelen, aangezien het pad niet altijd duidelijk is.

Otavalo
Otavalo is vooral bekend vanwege de beroemde dierenmarkt die op zaterdagochtend gehouden wordt. Van cavia’s, koeien en varkens tot lama’s worden hier te koop aangeboden. Ook de normale markt is leuk om overheen te wandelen en ideaal om souvenirs te kopen. Een ander leuk uitstapje vanuit Otavalo is Laguna Quicocha. Dit een kratermeer, waar je om heen kunt wandelen.

Cuenca
Cuenca is de derde stad van Ecuador. Het is een oude koloniale stad met mooie pleinen en kerken. Een mooie kerk om te bezoeken is de Catedral de la Immaculado Conception aan het Parque Calderon. Deze kerk heeft licht blauwe koepels en biedt plaats aan ruim tienduizend mensen.
Je kunt ook het hoedenmuseum bezoeken. Hier kun je zien hoe de Panamahoed, die toch echt uit Ecuador komt, gemaakt wordt.
Cuenca is ook DE ijsstad van Ecuador. Hier kun je de lekkerste ijs van Ecuador krijgen. Op iedere hoek van de straat zit wel een heladria.
Vanuit Cuenca kun je makkelijk dagtrips maken naar Ingapirca en het Nationale Park Cajas (zie hieronder). Ingapirca is de belangrijkste Inca ruïne in Ecuador en ligt ten noorde van Cuenca.

NP El Cajas
Een uurtje rijden van Cuenca ligt NP El Cajas. Klaas vond het zelf een van de mooiste parken van Ecuador. Het park heeft een ruig páramolandschap met veel gras en bloemen. El Cajas heeft ruim 230 meertjes. Het park kun je het beste bezoeken met een lokale gids. In Cuenca kun je dagtrips regelen naar El Cajas.

Baños
Baños wordt omringd door vulkanen. Het is een leuke, toeristische stad. Je kunt er leuke activiteiten doen of regelen, zoals wandelen, raften, mountainbiken, paardrijden en relaxen in de warmwaterbaden. Met een gehuurde mountainbike kun van je Baños naar Puyo fiets (zo’n 60km). Deze route wordt ook wel de “route de cascadas” genoemd, oftewel de route langs de watervallen. De natuur is enorm mooi, veel vogels, bloemen, watervallen en mooie uitzichten. Na zo’n 15km kom je langs de “Nariz del Diablo” (neus van de duivel) waterval. Een grote waterval, die de moeite van het bezoeken waard is.
Let op: je kunt wel nat worden.